فاندامنتال سولانا، توکنومیک شبکه Solana و ارزدیجیتال SOL
پیش گفتار
سولانا Solana، یک شبکه غیرمتمرکز به شدت مقیاس پذیر است که با هدف پذیرش انبوه و با شعار (قدرتمند برای توسعه دهندگان و سریع برای کاربران)، توسعه یافته است.
در این مقاله از عصر متاورس باما همراه باشید تا بلاکچین لایه 1 سولانا، ارزدیجیتال SOL و نحوه عملکرد و سازوکار آن را مورد بررسی قرار دهیم.
آشنایی با بلاکچین سولانا
سولانا یک بلاکچین لایه 1 منبع باز و کاربردی است که برای میزبانی از برنامههای غیرمتمرکز (Dapps) کارآمدتر و مقیاس پذیرتر، طراحی شده است. در سال 2017 ایده اولیه پروژه سولانا مطرح و کار روی آن آغاز شد، و درنهایت در مارس 2020، توسط بنیاد سولانا با دفتر مرکزی مستقر در ژنو سوئیس، به صورت رسمی راه اندازی شد. درحالی که بلاکچین توسط آزمایشگاههای Solana مستقر در سانفرانسیسکو ساخته شده است.
سولانا به مؤسسات مالی کمک میکند تا باتوجه به ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین، راه حلهایی برای DeFi (سیستم مالی غیرمتمرکز) ارائه دهند. پروتکل سولانا همچنین ایجاد و توسعه Dapp هارا تسهیل میکند و برای افزایش مقیاس پذیری بلاکچین، از ترکیبی از روش اجماع اثبات تاریخچه (PoH) و اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند.
تمرکز اصلی سولانا براین است که؛ منابع مالی غیرمتمرکز را در مقیاسهای بزرگتری دردسترس قرار دهد.
بنیان گذاران سولانا
در سال 2017، آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، با همکاری گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) فعالیت خودرا روی پروژه ای به نام آزمایشگاه سولانا، متمرکز کرد که بعدها به عنوان سولانا Solana تحقق یافت. و درنهایت در سال 2020 با جذب چندنفر از همکاران سابقش، موفق شد پروتکل سولانا و توکن SOL را منتشر کند.
آغاز فعایت حرفه ای آناتولی یاکوونکو را میتوان فعالیت در کوالکام (Qualcomm) دانست. آناتولی کارنامه کاری درخشانی دارد. او در سال 2015 به عنوان مدیر ارشد کارکنان مهندسی فعالیت میکرد و سپس مسیر حرفه ای او عوض شده و در راه جدیدی قدم گذاشت و به عنوان مهندس نرم افزار در DropBox به موقعیت جدیدی وارد شد.
آناتولی همچنین خالق الگوریتم اجماع اثبات تاریخ (PoH) است که باعث شهرت بیشتر وی میشود.
بررسی فنی شبکه سولانا Solana
الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH)، یکی از نوآوریهای اساسی است که سولانا ارائه میدهد. این روش اجماع به افزایش مقیاس پذیری شبکه کمک میکند. در بین جامعه کریپتو، سولانا به سرعت پردازش بالا مشهور است، سولانا حتی توجههای سازمانی زیادی را به خود اختصاص داده، که میتوان گفت همه این هارا مدیون استفاده از PoH است. پروتکل ترکیبی سولانا، زمان اعتبارسنجی تراکنش ها و قراردادهای هوشمند را تا حد قابل توجهی کاهش داده. و نکته جالب توجه این است که، هزینههای بسیار پایین تری برای کارمزد ها نسبت به رقبای خود ارائه میدهد.
پروتکل سولانا برای ارائه خدمات به کاربران کوچک و مشتریان سازمانی، به طور یکسان عمل میکند. و به مشتریان خود نوید میدهد که از افزایش هزینه و مالیات غافلگیر نخواهند شد. این پروتکل به گونه ای طراحی شده که مقیاس پذیری بالا و پردازش سریع را همراه با هزینههای پایین عرضه میکند.
سولانا در اواسط ژوئیه 2021، تا 700 درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. راه اندازی مجموعه NFT های Degenerate Ape، قیمت سولانا را به بالاترین حد خود به ارزش 60 دلار رساند. همچنین با فعالیت توسعه دهندگان در این اکوسیستم، علاقه سازمانی بیشتر، صنعت روبه رشد DeFi و همچنین داغ شدن بازار NFT ها و بازیهای بلاکچینی، سولانا به افزایش قیمت ادامه داد و در 9 سپتامبر 2021 به قیمت 216 دلار رسید. ارزدیجیتال سولانا بالاترین قیمت خودرا در نوامبر 2021 به ارزش 260 دلار ثبت کرد.
بااین حال شبکه سولانا، دچار قطعیهای مکرر شده است. همچنین اکوسیستم آن متهم به حمایت از سرمایه گذاران ریسک پذیر با توکنومیک غیرمنصفانه است.
این مسئله باعث کاهش قیمت SOL از فوریه 2022 شد. سولانا حمایت مالی قوی از FTX (یک صرافی ارزهای دیجیتال) را برای بلاکچین دریافت کرد که در کوتاه مدت به بهبود وضعیت کمک میکرد، بااین حال پس از سقوط FTX، سولانا همچنان کاهش یافت و امروز (درزمان درج مقاله)، ارزدیجیتال SOL باقیمت 25 دلار معامله میشود، این یعنی بیش از 90 درصد کاهش قیمت از زمان اوج تاکنون.
ارزدیجیتال سولانا SOL و توکنومیک آن
ارزدیجیتال SOL ارزبومی و اصلی شبکه سولانا است که برای اقتصاد این اکوسیستم طراحی شده.
SOL با حداکثر عرضه نامحدود منتشر شد. عرضه کل آن برابر با 545,576,564 SOL است که چیزی حدود 392 میلیون از آن درگردش است. نحوه تخصیص توکن به شرح زیر است :
1- 15.85% از عرضه کل به فروش اولیه تعلق گرفت.
2- 12.68% به تاسیس بنیاد سولانا اختصاص یافت.
3- 5.07% اعتبارسنجی اختصاص یافت.
4- 1.84% به استراتژی اختصاص یافت.
5- 1.6% برای فروش عمومی اختصاص داده شد.
6- 12.5% به تیم توسعه دهنده و 12.5% به بنیاد سولانا اختصاص یافت.
7- 38% باقی مانده به ذخیره انجمن تعلق گرفت.
سولانا چگونه ایمن می شود؟
سولانا برای امنیت و اعتبارسنجی تراکنش ها از ترکیبی از 2 روش اجماع اثبات تاریخ و اثبات سهام، استفاده میکند. اثبات تاریخ (PoH) جزو اصلی این پروتکل است، چراکه مسئولیت اصلی پردازش تراکنش هارا برعهده دارد. PoH عملیات موفقیت آمیز و مدت زمان سپری شده بین آن هارا ثبت و ذخیره میکند، بنابراین ماهیت غیرقابل اعتماد بلاکچین را تضمین میکند. ترکیب دو مکانیسم اجماع، سولانا را به یک پدیده منحصربه فرد در صنعت بلاکچین تبدیل کرده است.
گوشی هوشمند سولانا
سولانا که در اواسط سال 2022، گوشیهای هوشمند سازگار با Web 3.0 و کریپتو را بانام "Saga" معرفی کرده بود. در تاریخ 13 آوریل 2023 اعلام کرد که : گوشیهای Saga اکنون برای افرادی که ثبت سفارش کرده بودند، دردسترس است. این گوشی ها به مقصد های ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، سوئیس، کانادا و نروژ ارسال شدند.
گروه Solana Mobile در 8 می سال جاری، تعداد 1111 سفارش جدید را ثبت میکند. این گوشیهای هوشمند قابلیت مدیریت و ذخیره ارزهای دیجیتال، NFT ها و اجرای برنامههای غیرمتمرکز (Dapp) در فروشگاه Solana Dapps را دارند. گوشیهای اندروید با صفحه نمایش 6.67 اینچیی OLED، حافظه 12 گیگابایت و فضای دخیره سازی 512 با قیمت حدودی 1000 دلار عرضه شدند.
سخن پایانی
سولانا یک بلاکچین لایه 1 به شدت مقیاس پذیر، سریع، غیرمتمرکز، منبع باز و کاربردی است که به علت سرعت بالا در پردازش و عملکرد مناسب، مورد تحسین و توجه کاربران و توسعه دهندگان زیادی قرار گرفته و به عنوان رقیبی معرفی میشود که میتواند با اتریوم مقایسه شود و پلتفرمهای قراردادهای هوشمند با به چالش بکشد.
بااین حال سولانا از فوریه 2022 و به ویژه پس از سقوط صرافی FTX، به شدت کاهش یافته. طبق گزارشاتی از DeFiLlama ارزش کل قفل شده (TVL)، درحال حاضر برابر با 539 میلیون دلار است. یعنی کمتر از 1% از سهم بازار. درحالی که اتریوم 60% از سهم بازار DeFi را دراختیار دارد.
در بخش نظرات با گروه عصر متاورس و دیگر کاربران سایت، تعامل داشته باشید و مارا برای بهبود مقالات با نظرات گرم خود یاری دهید. همچنین میتوانید با عضویت در خبرنامه ما در پایین صفحه، از آخرین اخبار متاورس و بلاکچین آگاه شوید.
0 نظر ثبت شده !
نظرات خود را با ما در میان بگذارید